Toiset tytöt

”Elokuva perustuu neljän 18-vuotiaan tytön vuoden ajan pitämiin videopäiväkirjoihin.”

Suomi 2015
O: Esa Illi
N: Misa Lommi, Sara Soulié, Bahar Tokat, Ida Vakkuri
Ensi-ilta 13.3.2015

  ★★★★☆ 

Nuoruus on ihmisen parasta ja kauheinta aikaa.

Suurelle yleisölle kenties melko tuntemattoman Esa Illin ohjaama ja käsikirjoittama Toiset tytöt yllättää positiivisesti. Elokuva perustuu neljän 18-vuotiaan tytön vuoden ajan pitämiin videopäiväkirjoihin. Illi on koostanut materiaalista sujuvasti etenevän ja toimivan käsikirjoituksen. Esa Illi on aikaisemmin ohjannut pitkät elokuvat Juhannustarinoita (1997) Apinajuttu (2000) ja Broidit (2003) sekä lukuisia lyhytelokuvia.

Toiset tytöt on elokuva nuoruudesta, kasvamisesta, ulkopuolisuudesta ja hyväksynnästä. Elokuvassa kerrotaan päiväkirjamaisesti vuorotellen kunkin neljän tytön tarina. Ida Vakkurin esittämä, herkkä Jessica antaa ensirakkauden viedä Liettuaan, jossa unelmien prinssi muuttuukin sammakoksi. Herkkyys saa kolauksen, mutta hädän hetkellä äiti lohduttaa. Ja ystävät.

Bahar Tokat näyttelee Ainoa, joka on koulukiusattu ja potee itsetunto-ongelmia. Hän torjuu toistuvasti häneen ihastuneen Tapion, koska ei luota itseensä. Misa Lommi esittää Tarua, joka tulee yllättäen raskaaksi ja haluaisikin pitää lapsen. Oma äiti on uppoutunut lähinnä miesseikkailuihinsa.

Sara Soulié on Jenny, joka sulkee suuren palan itseään sisälleen. Hän on rakastunut parhaaseen ystäväänsä, mutta pitää tunteensa salassa. Jenny kantaa sisällään hylkäämisen kokemusta ja yksinäisyyden surua. Muiden tyttöjen vaihtuvien poikaystävien keskellä hän kokee ulkopuolisuutta, sillä hänen rakkautensa kohde on tyttö.

Illin elokuva etenee luontevasti. Animaation keinoja on hyödynnetty elokuvassa taitavasti, niillä sidotaan tyttöjen kasvutarinoita yhteen. Elämä on musta möykky, joka ”vetää pataan”. Tyttöanimaatiohahmo juoksee elämän syliin ja saa yhä uudelleen nenilleen. Läpi elokuvan kulkevan animaatiohahmon avulla kuvataan hienosti nuoren viattomuutta elämän edessä. Sitä, kuinka nuori ei ensin osaa pelätä elämän satuttavan, mutta vähitellen sen arvaamaton, yllättävä ja rikkova puoli alkaa valjeta. Toisella puolella on kuitenkin kauneus, eikä elämälle arvaamattomuudesta huolimatta voi kääntää selkäänsä.

Elokuvan näyttelijävalinnat ovat melkeinpä täydelliset. Nuoret näyttelijät tekevät hyvää työtä, jokainen ottaa roolinsa uskottavasti omakseen. Elokuva tavoittaa koskettavasti nuoruuden kivun, mutta myös sen kauniit ja ohikiitävät, hauraat hetket.

Toisissa tytöissä on jotain samaa kuin Inari Niemen Kesäkavereissa, päähenkilöt tosin ovat nuorempia. Elokuva vie takaisin nuoruuden kipuun, mutta myös siihen mielettömään tunteeseen, kun saa olla nuori ja huoleton. Aikaan, jolloin on vastuun ja aikuisuuden kynnyksellä. Aikaan, jolloin on lupa olla kesken ja etsiä itseään. Illin ja Niemen elokuvia yhdistää myös tyttöjen välisen ystävyyden suuri ja kantava voima.

LUE LISÄÄ

, , , , ,

Kommentoi