Viattomat

Nunnaluostari kätkee muuriensa sisään synkän salaisuuden.

(Belgia–Puola–Ranska­ 2016)
O: Anne Fontaine
N: Lou de Laâge, Agata Kulesza, Agata Buzek, Vincent Macaigne
Ensi-ilta 20.01.2017

  ★★★★☆ 

Joulukuu 1945, Puola. Nuori lääketieteen opiskelija Mathilde Beaulieu (Lou de Laâge) työskentelee Puolassa Ranskan Punaiselle Ristille toisen maailmansodan jälkimainingeissa.  Eräänä päivänä hätääntynyt nunna (Agata Buzek) ilmestyy hänen luokseen ja pyytää apua. Mathilde yrittää ohjata hänet Puolan Punaiselle Ristille, sillä heidän tehtävänään on hoitaa vain ranskalaisia. Nunna jää kuitenkin ulos lumeen rukoilemaan. Ateisti-lääkäri heltyy nähtyään nunnan hädän. Nunna vie hänet luostariin, joka sulkee sisälleen tragediaa ja synkkiä salaisuuksia.

Anne Fontainen ohjaama Viattomat on yhtä aikaa runollinen ja rujo. Viattomat on kertomus valinnan tekemisestä tilanteessa, jossa on vain huonoja vaihtoehtoja. Uljas lumimaisema luo riisutun näyttämön pyhän ja rujon väkivallan kohtaamiselle. Viattomat on myös elokuva rohkeista naisista.

Elokuvan tarina pohjautuu Ranskan vastarintaliikkeen jäsenen Madeleine Pauliacin kokemuksiin toisen maailmansodan jälkeisessä Puolassa. Viattomissa kuvataan kauhua, jonka luostariin tunkeutuneet venäläissotilaat jättivät jälkeensä. Fontainen elokuvassaan kuvailemat kokemukset eivät olleet toisen maailmansodan jälkeen ainutkertaisia.

Elokuvasta välittyy nunnien kokema kriisi tilanteessa, jossa heidät on syösty pois pyhän ja koskemattomuuden piiristä tuntemattomalle maaperälle. Tilanteessa, jossa he joutuvat kantamaan tapahtumien kauaskantoiset seuraukset, vaikka ne muistuttaisivatkin traumasta ja synnistä.

Melankoliset ja synkät kuvat kätkevät alleen myös pilkahduksen toivoa.

LUE LISÄÄ

, , , , ,

Kommentoi