yllätysparatiisi_N

Yllätysparatiisi

Anna-Sofia Sysser: Yllätysparatiisi/Surprise Paradise
Galleria Oksasenkatu 11, Helsinki
6.–14.6.2015

  ★★★★★ 

Ilakoivia paratiisilintuja ja tutkivaa taidetta.

Anna-Sofia Sysserin Yllätysparatiisi-näyttely Oksasenkatu 11 -galleriassa on värien, ilon, tanssin ja kimalluksen karnevaali, jossa katsoja voi paeta harmaata ja kylmää kaupunkia, loikoilla nurkkaan asetetuilla patjoilla, olla jouti, kuunnella, katsoa ja aistia.

Sysser on luonut kahteen kerrokseen jakautuvaan galleriaan yhdenlaisen näkemyksen paratiisista. Tässä paratiisissa ihmettely, toivo ja helpotus syntyvät yhdistelmästä muovista roskaa lähentelevää kitsiä, eläviä kasveja ja luonnosta kerättyjä elementtejä, ääniä sekä vilpitöntä riemua, intiimiä yhteenkuuluvuutta ja fyysistä läsnäoloa.

Yllätysparatiisi-näyttely on kiinnostavalla tavalla tutkimuksellinen, ja se nostaa esiin tärkeitä ja taiteessa paljon käsiteltyjä teemoja, mutta tekee sen niin vaivihkaa, ettei katsoja edes oikein tajua olevansa olennaisten ja poliittistenkin kysymysten äärellä. Näyttely purkaa monenlaisia odotuksia ja oletuksia, jotka kohdistuvat elävän luonnon ja rakennetun luonnon suhteeseen, naiseuteen ja kehollisuuteen, nauruun, toiseuteen, toiseuttamiseen ja eksotismiin, sekä ennen kaikkea siihen, saako taide ylipäänsä olla hauskaa? Tai voiko taide olla samaan aikaan hauskaa ja vakavasti otettavaa?

Sysser leikkii keinotekoisen ja luonnollisen välisellä jännitteellä. Kukka-asetelmat leviävät galleriatilaan, muovinen ja elävä sekoittuvat, ja maat ja maanosat menevät ristiin. Paratiisi on lavaste, mutta samalla tosi. Kulttuurit, siinä missä sukupuolen esittäminenkin, ovat vain rakenteita, joita voi lainata ja uudelleen tulkita. Naisen nauru, jota usein käsitellään välineenä jollekin, kuten miellyttämiselle ja hyväksynnän osoittamiselle, tai uhkana, kuten taiteessa taajaan esiintynyt hysteerinen nainen, on vihdoin vapautettu Sysserin Birds of Paradise -teoksessa. Teoksessa tanssijat muuttavat muotoaan ihmisistä ilakoiviksi paratiisilinnuiksi, ja naisiin liitetty eläimellisyys muuttuu negatiivisesta attribuutista ilon ja juhlan aiheeksi.

Sysser liikkuu tekemisessään visuaalisten taiteiden ja esittävien taiteiden välimaastossa, mikä ehkä vapauttaa molempia vaivaavista konventioista ja traditioiden painolastista, ja lopputulos on samaan aikaan kepeä ja kokeileva. Birds of Paradise -esityksessä juhlivat paratiisilinnut. Esitys toistaa alakerran videoinstallaation aiheita, mutta katsojien ja esiintyjien luoma vuorovaikutus ja samaan pieneen tilaan mahdutettujen kehojen synnyttämä energia tuo teokseen uusia tasoja. Esitys ylittää kielelliset rajat, ja soveltuu hyvin myös vieraskieliselle – ja lapsiyleisölle.

Lisätiedot tapahtumasta Facebookissa.
Jäljellä oleva esitys to 11.6. klo 19
Näyttely avoinna ti–pe 9.–12.6. klo 15–19 sekä la 13.6. & su 14.6. klo 13–17
Lisäksi:
La 13.6. opastettu kierros näyttelyssä klo 14, oppaana Anna-Sofia Sysser
Su 14.6. klo 14–16 Sulkijaispiknik ja taiteilijatapaaminen

Jaa:
Share on Facebook63Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0

Kommentoi