Yksi cappuccino, kiitos! Ja toinen! Ja kolmas… | Sylvi

Kaksi Sylvin toimittajaa teki kierroksen uusiin ja laadukkaiksi kehuttuihin kahviloihin Helsingissä. Kokemus sisälsi somia sisustuksia, taideteoksia, herttaisia kahvilanomistajia, suussa sulavia makunautintoja – ja kahvitärinöitä.

The Exhibitionist  – Museokadun uusi helmi

Jokunen kuukausi sitten avatussa The Exhibitionist -kahvilassa on nimensä (suom. ekshibitionisti, vilauttelija) vastaisesti hienovaraista viehätystä.

Ranskalainen Grégoire Thomas ja suomalais-japanilainen Yuki Miyagi tarjoilevat The Exhibitionistissa vain sitä mistä he itse pitävät. Kahvit tulevat varmasta lähteestä: Kaffa Roasterysta. Kaikki tarjottava valmistuu kahvilan takahuoneessa. Menu vaihtuu sen mukaan, millaista herkullista raaka-ainesta kaupungista kulloinkin löytyy. Tomaatti-mozzarellaquichessa onkin ihanan ranskalainen keveyden tunne.

Mainosalaan kyllästynyt pariskunta etsi paikkaa unelmalleen kahvilasta useammasta Euroopan maasta.  Museokadun sympaattinen tila löytyi kuulemma aivan sattumalta ja tuntui heistä heti oikealta.

The Exhibitionists on kaunis ja käytännöllinen. Kuitenkin mukavinta sisään tullessa on henkilökunnan hymy, josta esteetikkoina ja helsinkiläisestä palvelukulttuurista vammautuneena erityisesti nautimme.

the-exhibitionist-468x262-8716405

Yuki Miyagi ja Grégoire Thomas, The Exhibitionistin hyväntuulinen omistajapari.

The Exhibitionist on pieni, mutta toimiva. Leveät puiset pöydät on tehty erityisesti läppärillä työskentelyä tai sanomalehden lukemista varten saman korttelin ”puusedän” toimesta. Myös nopea wifi helpottaa työskentelyä. Tarjolla on kirjaa ja hieman myyntiartikkeleitakin.

Seinää koristaa tämän hetkinen näyttely, Laura Pehkosen herkkä mosaiikkityö.

Itse Museokatu tekee toiseen, vallilalaiseen toimittajaan vaikutuksen: Milloin tästä kadusta on tullut näin viehättävä? Gourmet-puoteja ja käsityöläisiä, aivan kuin pieni pala Kööpenhaminaa!

Selityskin seuraa: Museokatu menee kuulemma kiinni neljältä, joten siksi toimittaja ei ole ennen huomannut kuinka eläväinen katu on päiväsaikaan.

Onneksi The Exhibitionistissa voi istua vähän pidempään!

Osoite: Museokatu 28
Aukioloajat: ma -suljettu, ti-pe 10 – 20, la-su 10 – 18

Johan & Nyström – Joogikaverin tekemää raakakakkua

Maistetaanpa nyt raakakakkua! Tyrnikakussa on jännittävän kirkkaan oranssi kuorrutus, joka sai meidät valitsemaan sen. Kapea kakkupala maistuu murealta ja herkulliselta.

Toinen kakkupalamme, maapähkinöin koristeltu porkkanakakku, on mehevä.

”Joogikaveri tekee kaikki raakakakkumme. Ne ovat vegaanisia ja niitä ei paisteta yli 50 asteessa”, kertoo barista Robin Falck.

Kahvilasta saa myös raakasuklaata. Muuten myynnissä on muun muassa sämpylöitä, jotka täytetään kun tilaus on tehty.

johan-ja-nystrom-468x262-4005534

Johan & Nyströmin barista Robin Falck tuntee kahvin salat.

Johan & Nyström on Ruotsin isoin kahvin ja teen pienpaahtimo. Helsingin konseptiputiikki ja showroom sijaitsee meren äärellä Katajanokalla. Vuosi sitten ovensa aukaissut kahvila on avattu uudestaan viime joulukuussa remontin jälkeen.

Paikassa on tyylikäs ja värikäs sisustus, ja tiiliseinä luo kotoisaa tunnelmaa. Pöytiä löytyy seitsemän, pari niistä sijaitsee parvella.

”Kahvimme tehdään artesaanityönä. Valmistamme kaikki suodatinkahvit käsin ja kuppi kerrallaan”, Falck sanoo.

Johan & Nyströmissä myytävästä kahvista 80 prosenttia tulee suoraan viljelijöiltä.

”Näin voimme maksaa viljelijöille enemmän sekä saamme tuoreimmat kahvipavut.”

Kahvilan yhteydessä on kahvi- ja teekauppa. Siellä tarjotaan baristan koulutusta. Kahvila suosii luomua ja lähituotteita.

Opimme Falckilta yhden niksin, josta on – veden juonnin lisäksi – hyötyä erityisesti tällaisella kahvilakierroksella:

”Banaanin syöminen auttaa kahviövereihin.”

Osoite: Kanavaranta 7 C, 00160 Helsinki
aukioloajat: ma-pe 9-18, la 10-17, su 10-17

Signora Delizia – Pala Italiaa Katajanokalla

Katajanokalla sijaitsee Johan & Nyströmin lisäksi vuosi sitten avattu pieni kahvila ja herkkupuoti Signora Delizia.

”Iloisen rouvan” seinillä on vaihtuva taidenäyttely, jossa on nyt esillä Pasi Seppälän balettitanssija-aiheisia maalauksia. Kodikasta tunnelmaa luovat kukkakankaiset nojatuolit, koristetyynyt, koriste-esineet ja kynttilät – sekä tiiliseinä täälläkin.

signora-delizia-2-468x262-2180090

Yritystä pyörittävä suomalais-italialainen pariskunta, Tytti Arponen ja Vincenzo Trunfio, tuovat itse suurimman osan tuotteista Italiasta pieniltä yrityksiltä. Hyllyillä on myynnissä paljon vegaanisia ruokia ja luomutuotteita.

Viisi vuotta sitten Suomeen muuttanut Trunfio esittelee puodissa myytäviä erikoisuuksia kuten kirsikkatomaateista tehtyä tomaattisosetta, käsintehtyjä leipätikkuja, vegaanista suklaalevitettä, Italian parhaaksi äänestettyä käsintehtyä Fusilli-pastaa, appelsiininkuoria suklaakuorrutteella ja (vegaanista) pistaasipestoa, jota ei myydä muualla Suomessa. Tuolilla jököttää neljän kilon Panettone-kakku, joka tulee kolmen italialaisveljeksen leipomosta.

”Monet tuotteidemme reseptit ovat traditionaalisia, samoin tuotantotavat”, Trunfio selittää englanniksi.

Seinässä lukeekin kyltissä ”slow food”.

Mitä herkkuja! Tällaisessa puodissa saa varmaan maksaa itsensä kipeäksi?

”Ei, meillä on halvemmat hinnat kuin vaikka Stockmannilla. Tutustutamme ihmiset uusiin tuotteisiin kohtuullisin hinnoin”, Trunfio vastaa.

Myynnissä on myös muutamia design-tavaroita kuten Top Moka –merkin posliinisia, värikkäitä kahvilaitteita. Kaupassa on noin kerran kuukaudessa musiikkiesitysilta.

Kuuden istumapaikan kahvilasta saa kahvin ja teen lisäksi muun muassa kakkupaloja ja omistajien itse tekemiä täytettyjä leipiä. Ulko-ovi käy koko ajan, joten asiakkaita tuntuu riittävän.

Osoite: Satamakatu 5, Katajanokka
Aukioloajat: ma-to 8-18.30, pe 8-18, la 10-18, su 11-18

Mille Mozzarelle – Voihan tuhat mozzarellaa sentään!

Vasta joulukuussa avattu Mille Mozzarelle on lounasaikaan täynnä iloista puheen pulputusta. Boheemin trendikkäiden nuorten aikuisten työ- ja kaveriseurueet ovat vallanneet pienen kahvilan.

Valkosävyisen kahvilan sisustus on raikas ja pelkistetyn tyylikäs. Seinillä on mustavalkoisia taidevalokuvia Italiasta.

”Pääjuttumme on nyt lounas”, kertoo paikan omistaja Lorenzo Dotson-Smith.

Hän ja keittiössä hääräävä kokki ovat yhdessä remontoineet koko paikan.

”Aloitimme (Dotson-Smith ja kahvilan kokki) vuonna 2010 joulukuussa joululahjalaatikoilla. Aloin tuoda Suomeen italialaisia ruokia. Sitten menimme markkinoille myymään tuotteitamme. Tuli mieleen, miksi emme alkaisi tuoda Italiasta myös juustoja ja viinejä. Perustimme Albertinkadulle pop up –ruokakaupan, joka olikin pystyssä puolitoista vuotta”, Dotson-Smith kertoo.

mille-mozzarelle-468x262-2216572

Nyt Pursimiehenkadulle on tuotu kauppahylly ja kahvila, jolla on myös anniskeluoikeudet. Lounaalla on joka päivä kaksi kymmenen euron hintaista vaihtoehtoa, joista toinen on kasvisruoka, joka ei tosin välttämättä ole vegaaninen. Täytetyn foccaccion voi tosin tilata aina vegaanisena. Liha, kuten peura ja lammas, tulevat lähituottajilta.

Toinen toimittajista syö lounaaksi paahtopaistin, joka tulee hyvin ohuina suikaleina runsaan, oliiviöljyisen ja rapean salaattiannoksen kanssa. Lisäksi olisi tosin kaivannut perunaa tai riisiä, mutta tämä annos sopiikin näköjään karppaajalle. Cappuccinossa on pehmeä maku ja ihanan paksu maitovaahdotus.

Dotson-Smith on syntyjään italialainen. Maahanmuuttajilla tuntuukin olevan nyt paljon annettavaa helsinkiläiselle kahvilakulttuurille.

Sydämellisen oloinen Dotson-Smith on asunut Suomessa jo kymmenen vuotta ja puhuu hyvää suomea.

”Puhun töissä ihmisten kanssa joka päivä suomea.”

Kahvilaa voi varata myös yksityistilaisuuksiin.

”Kun jokin asia menee pieleen, niin poikani kiroaa ’mille mozzarelle!’ eli tuhat mozzarellaa.”

Siitä siis paikan nimi. Mozzarella-juusto tuo kuulemma myös mieleen valkoiset Muumit, ja niinhän se on.

Huomion kiinnittää se, että pois lähtiessä joka ikinen asiakas huikkaa Dotson-Smithille kiitoksen hyvästä ruuasta.

Osoite: Pursimiehenkatu 7, Punavuori
Aukioloajat: ma 11-15, ti-to 11-18, pe 11-21, la 11-21, su 11-15
Lounas arkisin klo 11-15, brunssi la ja su klo 11-15