Kiltti tyttö | Sylvi

Gillian Flynn: Kiltti tyttö
WSOY 2013
Suom. Terhi Kuusisto
447 s.

 star-1507079star-1507079star-1507079star-1507079 

Kesän 2013 kuumin kirja?

Gillian Flynnin romaania Kiltti tyttö (alk. Gone Girl) on hehkutettu niin mediassa kuin blogeissakin kesän 2013 aikana. Kirjaa on mainostettu ei-perinteiseksi jännitysromaaniksi, tiukaksi analyysiksi tästä ajasta sekä parisuhdekertomukseksi. Odotukset olivat korkealla, mutta sainko sen, mitä mainostettiin?

Amy ja Nick ovat molemmat jääneet työttömiksi toimittajan työstään, ja pariskunta on muuttanut New Yorkista pikkukaupunkiin Missouriin Nickin kotipaikkakunnalle. Amy on kirjan alussa suorastaan ärsyttävä henkilöhahmo, joka kirjoittaa päiväkirjaa, tekee työkseen naistenlehtien testejä ja järjestää romanttisia aarteenetsintöjä hääpäivänä. Amy on ylikunnollinen nainen, joka on jäänyt vanhempiensa luoman tyttökirjasarjan Ihme-tyttö Amyn varjoon. Hänen aviomiehensä Nick on alkuihanuuden jälkeen peritavallinen nahjus, ryyppäävä ja vieraita naisia liehittelevä, kaksoissisarensa kanssa baaria pitävä mamman poika.

Pariskunnan menevä elämä on vaihtunut naapurilähiöön ja avioliitto on muuttunut kuivakaksi repeileväksi liitoksi. Amy katoaa parin 5-vuotishääpäivänä ja Nickiä epäillään vaimonsa katoamisesta. Hahmoista kumpikaan ei tunnu kovin miellyttävältä. He ovat lapsellisia ja vastuuttomia, paikoin jopa tunnevammaisia. Kerronta on epäluotettavaa, salaisuuksia paljastuu toisensa jälkeen, eikä edellisen luvun luettua tiedä, mihin luottaa.

Kirjan miljöö on kuvattu hienosti. Kun pariskunnalla on kaikki hyvin, miljöö on New York ja sen boheemi yhteisö. Kun taas mennään alamäkeä, miljöö on harmaa, likainen ja tyhjiä ostoskeskuksia täynnä.

Jännitystä riittää melkein viimeisiin sivuihin asti, mutta jännitys ei ole perinteistä dekkarityyliä. Uhka luodaan psykologisella jännitteellä, joka muodostuu Amyn ja Nickin välisestä suhteesta. Katoaminen vain korostaa näiden kahden ihmisen välillä olevaa vihaa, joka tulee esiin kirjan puolivälissä. Vihasta esiin nousee kostonhimoinen hahmo. Tuo hahmo on kuin kirjan kolmas päähenkilö, joka hyväksikäyttää, manipuloi, kostaa ja käyttää seksuaalisuutta vallan välineenä.

Flynn kuvaa hyvin nykypäivän narsismia niin mediassa kuin parisuhteessakin. Kadonneen etsintä on narsistisen median hyppysissä, poliisin epäilyt kulkevat samaa linjaa kuin yleisön yleinen linja, jota media syöttää kauniin naisen kuvilla uutisissa ja lööpeissä. Murhaan halutaan uskoa vaikka väkisin.

Kiltti tyttö on oiva jännitysromaani, viihdettä parhaimmillaan. Paikoin ehkä liian runsas, mutta lukijan on silti luettava lisää, sivu toisensa jälkeen, vaikka kello olisi yöllä jo vaikka kuinka paljon. Niin hyvin Flynn kutoo juonenkäänteitä.

468_400_ra_sylvi-2471754