Monipuoliseen puutarhakeittiöön: Muheva tomaattinen pastakastike – Uusi Sylvi

Kevään kirjoitussarjassa ”Monipuoliseen keittiöpuutarhaan” tutustuttiin uusiin monikäyttöisiin viljelykasveihin. Nyt kerätään satoa puutarhasta ja kerrotaan uusista ruokaideoista sitä mukaa kun niitä syntyy.

Hyvän tomaattipastakastikkeen ohjeita löytyy viljalti, ja itsekin olemme oppineet soveltamalla kirjoista luettua, Roomassa syötyä, mentoreilta kuultua ja televisiossa katseltua. Tämä ohje ei lienekään kovin poikkeuksellinen. Todennäköisesti löydät helposti paremman. Tämä nyt vain varmistukseksi italialaisen ruuan suojelijoille, että en ole sortunut hybrikseen.

Monet tutut pohtivat kuitenkin usein, miten hyvää pastakastiketta saisi tehtyä omista tomaateista. Onpa niitäkin, joiden mielestä sitä ei kannata suomalaisista tomaateista yrittääkään. Tähän en voi sanoa muuta kuin että kannattaa etsiä parempia tomaatteja tai luopua ”aitouden” myyteistä. Tomaateissa on tietysti eronsa, ja niiden kasvatus vaatii paljon sopivanlaisia ravinteita ja vettä sekä kasvien huolellista hoitoa. Itse kasvatamme tomaatit aina kasvihuoneessa, joten avomaatomaattien laadusta ja hoidosta en osaa sanoa mitään.

Suomesta ei saa saman makuisia tomaatteja kuin Italiasta, eikä ole tarkoituskaan, mutta täältä saa parhaimpana aikana erinomaisia tomaatteja. Myönnettäköön tosin, että menin naimisiin tomaatinviljelijäin tyttären kanssa, joten en ole itse joutunut kantamaan tomaattien laadusta suurta huolta.

Pastakastiketta kannattaa tehdä kerralla isompi määrä, sillä se säilyy hyvin pakkasessa. Parhaiten sen tekeminen sopii aikaan, jolloin tomaatteja tulee puutarhasta niin paljon, että niitä ei tahdo ehtiä käyttää. Kastikkeeseen sopivat myös liiaksi kypsyneet tai vähän vaurioituneet tomaatit, joita olisi hankala leikata vaikka salaattiin tai leivän päälle. Mikäli puutarhassa kasvaa pihvitomaatteja, niitä kannattaa lisätä joukkoon, sillä niistä tulee paljon hyvää ”lihaa” kastikkeeseen. Tällä kertaa joukossa taisi olla viittä eri tomaattilaatua.

Minä en periaatteesta koskaan kuori tomaatteja ruoanlaittoa varten tai heitä hukkaan tomaattien nestettä. Toisenlaisiakin reseptejä on, mutta en vain oikein ymmärrä ruoan haaskaamista, etenkin kun tomaatin kaikki osat maistuvat hyviltä. Tähän reseptiin tomaatin kantojenkaan poistaminen ei ole kovin olennaista, koska kastike soseutetaan lopuksi. Olennaisinta on, että tomaattia on paljon, sillä sitä pitää keittää kokoon maun vahvistamiseksi.

Ainekset:

paljon, paljon tomaattia sipulia valkosipulia persiljaa kuivattua chiliä oreganoa timjamia porkkanaa varsiselleriä suolaa mustapippuria sokeria, siirappia, hunajaa tms. punaviiniä tai balsamicoa oliiviöljyä

vettä