Monipuoliseen puutarhakeittiöön: Pastaa ja kesäkurpitsan kukkia | Sylvi

Kevään kirjoitussarjassa ”Monipuoliseen keittiöpuutarhaan” tutustuttiin uusiin monikäyttöisiin viljelykasveihin. Nyt kerätään satoa puutarhasta ja kerrotaan uusista ruokaideoista sitä mukaa kun niitä syntyy.

Keväällä mainitsin herkullisesta kesäkurpitsankukkapastasta, mutta en kuvaillut silloin reseptiä tarkemmin. Teimme tuota herkkua reilu viikko sitten pitkästä aikaa, joten nyt resepti on tuoreeltaan mielessä. Tämä ruokalaji on tosin meillä vasta harjoitteluvaiheessa mutta varsin mainio, vaikka emme varmasti olekaan oppineet tekemään sitä täydellisesti.

Kesäkurpitsaa kannattaa kasvattaa paljon juuri siksi, että myös kukkia saa tarpeeksi syötäväksi. Kurpitsat ovat myös parhaimmillaan pieniä, joten laajemmasta viljelmästä saa sekä laatua että määrää. Ohjeet kukkien valikoimiseen ja käsittelyyn löytyvät edellä linkatusta artikkelista. Kesäkurpitsankukissa saattaa näkyä pieniä mustia hyönteisiä, mutta nämä eivät mitä ilmeisimmin ahmi kukkia vaan maistelevat mettä, joten niistä ei kannata pelästyä. Kukat tietysti kannattaa huuhdella kunnolla käsittelyn jälkeen, kuten kaikki vihannekset. Tähän ruokalajiin kukkia tarvitsee melkoisen määrän, joten ihan parista pensaasta niitä ei saa tarpeeksi.

kurpitsatjakukat-468x351-3538473

Ruokalajia täydentävät loistavasti pikkuiset kesäkurpitsat, joissa on vielä kukka kiinni. Zucchinit ovat tähän tarkoitukseen mielestäni parhaita.

Ainekset:

noin 40 kesäkurpitsankukkaa muutama pikkuinen kesäkurpitsa (mieluusti myös sellaisia, joissa on vielä terve kukka kiinni) valkosipulia persiljaa chiliä suolaa mustapippuria oliiviöljyä valkoviiniä

basilikaa