valwemrsef-7026594

**Tasapaino arjessa – Avaimet oman hyvinvoinnin hallintaan**

Elämme aikaa, jossa informaatiota hyvinvoinnista tulvii joka tuutista. Naisena ja mahdollisesti perheenäitinä on usein monia eri suuntia, joihin huomiomme on kiinnitettävä. Arjen pyöritys, työelämän haasteet ja omista unelmista kiinni pitäminen vaativat paljon energiaa. On tärkeää muistaa huolehtia myös itsestämme keskellä kaikkea. Mutta miten löytää tasapaino arjen askareiden, työn ja oman hyvinvoinnin välillä?

Oman hyvinvoinnin hallinta

Ensimmäinen askel on tarkastella omia tapojamme ja rutiineitamme. Mihin käytämme aikaamme? Mitä toimintoja toistamme päivästä toiseen, viikosta toiseen? Usein huomaamme, että osa toiminnoista vie energiaamme mutta ei välttämättä tuo siihen vastapainoksi positiivista palautetta.

Priorisointi ja ajanhallinta

Ajankäyttömme on suorassa suhteessa hyvinvointiimme. Se, mihin päivämme kuluvat, vaikuttaa suoraan siihen, miltä meistä tuntuu. On tärkeää priorisoida omat tehtävät ja löytää aikaa myös itselle. Ehkä se tarkoittaa, että kodin ei aina tarvitse olla tip top kuntoinen tai esimies ei tarvitse saada meihin yhteyttä kaikkina vuorokauden aikoina.

Hyvinvoinnin lähteet

Hyvinvointimme ei tule yksinomaan ulkoisista tekijöistä (kuten raha, ura, parisuhde), vaan sisäisistä lähteistä – ilosta, rauhasta, rakkaudesta, kiitollisuudesta. Olemme kaikki ainutlaatuisia, joten omat hyvinvoinnin lähteet voivat poiketa toisten naisten lähteistä. Jotkut saavat energiaa luonnosta, toiset taas liikunnasta tai luovasta toiminnasta.

Oman itsen kuuntelu

Hyvinvointiin kuuluu myös omien tarpeiden kuuntelu. Monet naiset laittavat muiden tarpeet omiensa edelle. On tärkeää kuunnella omaa kehoa ja mieltä ja antaa itselle lupa levätä ja rentoutua.

Menneisyyden huomioiminen

Monet meistä kantavat mukanaan menneisyyden painolasteja. Vaikka emme voi muuttaa menneisyyttä, voimme muuttaa suhdettamme siihen. Itsetutkiskelu on tärkeä osa oman hyvinvoinnin hallintaa.

Arki voi olla tasapainoista, vaikka elämme kiireen keskellä. Avain hyvinvointiin on omien tarpeiden ja prioriteettien tunnistaminen ja kuuntelu. Hyvinvoinnin hallinta vaatii itsensä johtamista, joka on hyvää elämää tukevien rutiinien ja tapojen kehittämistä. Tärkeintä on muistaa, että olet arvokas juuri sellaisena kuin olet.