All the Way – Uusi Sylvi

(USA 2016)
O: Jay Roach
N: Bryan Cranston, Anthony Mackie, Frank Langella, Melissa Leo
Ensi-ilta 21.5.2016 (HBO Nordic)

 star-9275602star-9275602star-9275602 

Bryan Cranston tekee fyysisen roolin demokraattipresidentti Lyndon B. Johnsoniin keskittyvässä tv-elokuvassa.

Bryan Cranstonista on tullut kuin varkain yksi suosikkinäyttelijöistäni. Cranston muistetaan yhä parhaiten Breaking Badin keskushenkilönä, mutta hän on tehnyt rohkeita valintoja ja monisärmäisiä rooleja vuonna 2013 päättyneen tv-sarjan jälkeenkin.

Cranston loisti Hollywood-käsikirjoittaja Dalton Trumbon osassa Jay Roachin ohjaamassa elokuvassa Trumbo (2015). Huolella rakennettu rooli huomioitiin ansaitusti Oscar-ehdokkuudella. Pysti jäi saamatta, mutta pääosa Robert Schenkkanin Broadway-näytelmässä All the Way (2014) toi Cranstonille Tony-palkinnon. Nyt Cranston toistaa näytelmästä tutun presidenttiroolin Roachin ohjaamassa HBO:n tv-elokuvassa.

Lyndon B. Johnsonin vuoden 1964 presidentinvaalikampanjan slogan ”All the Way with LBJ” sopii myös Cranstonin näyttelijäntyöhön. Cranston tulkitsee epämiellyttäviäkin hahmoja kokonaisvaltaisesti: ihailtavalla rytmillä ja tarkkuudella – ja aina koko kehollaan.

Trumbon ja Johnsonin hahmoja yhdistää äly ja jättimäinen ego. Siinä missä Hollywoodin mustalle listalle päätynyt Trumbo oli omalaatuinen ja nokkeluudessaan lyömätön, tunnettiin presidentti Johnson häikäilemättömänä manipuloijana. Hän oli ytimiään myöten poliitikko.

Texasilaissyntyinen Lyndon B. Johnson nousi Valkoisen talon isännäksi heti John F. Kennedyn murhan jälkeen. Johnson menestyi presidenttinä sisäpolitiikassa, mutta ulkopolitiikka johti osaltaan poliittisen uran katkeamiseen. Hän sotki Yhdysvallat yhä syvemmälle Vietnamin sotaan. Toisaalta hänen presidenttikausillaan tapahtui merkittäviä kansalaisoikeusuudistuksia.

Johnson jatkoi jo varapresidenttinä aloittamaansa rotuerotteluun puuttumista. Presidenttinä hän allekirjoitti rotuerottelun kieltävän kansalaisoikeuslain vuonna 1964. Uusi äänioikeuslaki astui voimaan seuraavana vuonna.

Rutiköyhästä perheestä ponnistanut Johnson piti vähäosaisuuden poistamista yhtenä tärkeimmistä tehtävistään. Tätä koskevat päätökset loivat perustan köyhien ja ikääntyvien amerikkalaisten sosiaalihuolto- ja terveydenhoitojärjestelmälle.

Vaikka Johnsonin ajamiin uudistuksiin ei suhtauduttu aina myönteisesti, toteutti hän muutokset päättäväisesti ja järjestelmällisesti. Johnson ymmärsi ajan haasteet. Hän piti Martin Luther Kingin (elokuvassa Anthony Mackie) puolia silloinkin, kun etelän demokraatit kääntyivät häntä vastaan.

HBO:n elokuva keskittyy Johnsonin presidentinuran alkuvuosiin, ja elokuvan päättyessä pahimmat kiistat Vietnamin sodan ympärillä ovat vasta edessä. Aikarajaus toimii, sillä Johnsonin hahmoon saadaan näin tuore näkökulma. Kovin sympaattista kuvaa hänestä ei sittenkään tarjota: hänet esitetään karkeana joskin ihailtavan tarkkasilmäisenä pelurina.

All the Way etenee pitkälti kuin näytelmä: keskusteluiden varassa. Elokuva tutkii paitsi politiikan moraalia myös vallan olemusta. 60-luvun puolivälin Yhdysvalloissa valta oli aukottomasti valkoisten harmaapäisten miesten hallussa. Miltei yhtä aukottomasti elokuva fokusoi ikääntyvän, vallanhimoisen valkoisen miehen hahmoon ja jättää niin Johnsonin vaimon (Lady Bird Johnsonin roolissa Melissa Leo) kuin mentorin (Frank Langella) ohuesti hahmotelluiksi sivuhenkilöiksi.

All the Way, Bryan Cranston, HBO Nordic, Jay Roach, Lyndon B. Johnson, Melissa Leo, televisio