Älä tule paha hedelmä… Israelin siirtokunnasta | Sylvi

Mitä yhteistä on Jaffa-appelsiinilla, Ahavan kosmetiikalla ja SodaStream-hiilihapotuslaitteella? Tuotteet saattavat olla peräisin Israelin palestiinalaisalueille perustamista laittomista siirtokunnista.

Kaikilla suomalaisilla kaupparyhmillä on myynnissä näitä tuotteita. Yli 30:llä Suomessa toimivalla yrityksellä on yhteyksiä laittomiin siirtokuntiin.

Kun alkuperäksi on virheellisesti merkitty Israel, kuluttajan on mahdotonta tunnistaa tuotteita lähikaupan hyllyiltä. Yrityksillä ei ole linjauksia näiden tuotteiden välttämiseksi ja myös tullin tilastot vakuuttavat, ettei Suomeen tuoda käytännössä mitään miehitetyiltä alueilta.

Yritykset myös hämäävät kuluttajia tieten tahtoen. Esimerkiksi kaikki suomalaiset kaupparyhmät myyvät Mehadrin-yhtiön hedelmiä ja vihanneksia. Onhan yritys Israelin suurin elintarvikeviejä ja muun muassa Jaffa-brändin tärkein toimittaja.

”Mehadrin sekoittaa siirtokuntien tuotteita israelilaisten hedelmien sekaan, ja merkitsee sitten alkuperäksi Israelin”, kertoo Pauliina Liukkonen Kirkon Ulkomaanavusta. Järjestö lanseerasi pari viikkoa sitten Alkuperä merkkaa -kampanjan.

”Siirtokuntien tuotteita ei saa tuoda Eurooppaan tullivapaasti, joten näin Israel kiertää tullimääräyksiä. Yritys myös päätyisi nopeasti boikottilistoille, jos se avoimesti kertoisi tuotteidensa tulevan siirtokunnista.”

Alkuperä merkkaa -kampanja korostaa kuluttajan – ja kauppojen – vapautta valita.
”Kaupparyhmät eivät välttämättä tiedä ostavansa siirtokuntien tuotteita. Seurantajärjestelmä olisi mahdollinen, mutta se tulisi kalliiksi”, Liukkonen pohtii.

Boikottikampanja on levinnyt moniin maihin ja myös Euroopan unioni ohjeistaa kauppoja merkitsemään selvästi, milloin tuote on peräisin Israelista ja milloin näitä tuotteita on tehty laittomissa siirtokunnissa. ”Eri maissa tavoitteet ovat erityyppisiä, jotkut haluavat tuotteisiin alkuperäismerkinnät ja toiset kieltää siirtokuntien tuotteet kokonaan.”

”Meidän vähimmäisvaatimuksemme on alkuperän merkitseminen tuotteisiin, se voisi mennä läpi Suomen poliittisessa ilmapiirissä.”