Kuule kitaramme karjunta | Sylvi

Kuva: Charm Bags

Vapaaehtoistoiminnan varassa pyörivä Girls Rock! Finland järjestää bändileirejä, jonne ovat tervetulleita tytöt, trans- ja muunsukupuoliset. Ensimmäisellä tukikeikalla Helsingin Suvilahdessa esiintyvät Charm Bags, Cats of Transnistria ja Milla Rumi Duo.

Musiikkimaailman ollessa edelleen varsin mieskeskeinen, tekee Girls Rock! Finland (GR!F) tärkeää työtä. Feminismin ja normikriittisyyden hengessä toimivan yhdistyksen tarkoituksena on kannustaa tyttöjä, naisia ja kaikkia, jotka eivät koe kaksinapaista sukupuolijaottelua omakseen, ottamaan tilaa ja käyttämään ääntään.

Vuonna 2012 perustettu yhdistys järjestää bändileirejä, joissa opetellaan soittamaan erilaisia instrumentteja ja tehdään biisejä soitonopettajien ja bändivalmentajien opastamana. Lopuksi omat biisit esitetään yleisölle.

”Tavoitteenamme on kohottaa nuorten itsetuntoa, edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa ja antaa nuorille työkaluja puolustaa omia oikeuksiaan. Musiikin tekeminen yhdessä on mielestäni tähän hyvä väline. Pyrimme luomaan turvallisia tiloja, joissa leiriläiset voivat ilmaista itseään vapaasti”, kertoo yhdistyksen alkuajoista asti mukana ollut Jelena Kivinen, joka toimii nykyään GR!F:n rahastonhoitajana.

”Syrjinnän vastustaminen on yksi arvoistamme. Otamme toiminnassamme huomioon osallistujien erityistarpeet ja muunnamme tarvittaessa tiloja esteettömiksi.”

Biisejä laidasta laitaan

Bändileirien osallistujien ikähaarukka on 13–29 vuotta. Osallistujia otetaan mukaan kerrallaan viisitoista.

”Myös aikuisille suunnatut yläikärajattomat leirit ovat suunnitelmissamme”, Kivinen sanoo.

Rock-musiikista ei kuitenkaan yksinomaan ole kyse.

”Leirillä syntyy biisejä laidasta laitaan. Viime kesän bändileirillä tehtiin myös räppiä”, kertoo Laura Haarala, bändileirivastaava ja yhdistyksen nykyinen puheenjohtaja.

”Leiriläiset ja heidän muodostamansa yhtyeet määrittelevät itse musiikkigenren, jonka ympärille he rakentavat biisinsä. Musiikki itsessään on tärkeää, ei yksittäinen musiikkityyli.”

Leireillä käytetty soitinkavalkadi valikoituu osittain vapaaehtoisten soitonopettajien mukaan, mutta muuten vain mielikuvitus on rajana.

”Jos opettajaksi ilmoittautuu henkilö, joka perinteisten bändisoitinten lisäksi osaa soittaa trumpettia, voimme tarjota mahdollisuuden tähän opetukseen leirillä. Jos joku leiriläinen haluaa säveltää tietokoneella biisinsä, sekin on aivan ok”, Haarala lisää.

Omia soittimia ei tarvitse tuoda, vaan GR!F tarjoaa instrumentit käyttöön leirin ajaksi.

Bänditreenien ja soitintyöpajojen lisäksi leireillä järjestetään myös tekniikkatyöpajoja, mahdollisuuksien mukaan.

”Esimerkiksi viime leirillä opastettiin perusasioita miksaukseen liittyen”, kertoo Haarala.

Verkostoitumisen tärkeys

GR!F järjestää bändileirien lisäksi myös muuta toimintaa, esimerkiksi pätsityöpajoja, keikkoja sekä instrumenttien kokeilukertoja erilaisissa nuorisotapahtumissa. Ensi syksynä on vuorossa Girls Rock Camp Alliance -katto-organisaation Euroopan konferenssi.

”Järjestämme sen yhteistyössä suomenruotsalaisen sisarorganisaatiomme Rock Donnan kanssa Vaasassa”, Haarala valottaa. ”Konferenssi on tarkoitettu leiriorganisaatioiden aktiiveille. Tapahtumassa järjestetään erilaisia työpajoja ja keskustelutilaisuuksia leiritoimintaan liittyen ja tietenkin verkostoidutaan!”

Verkostoituminen onkin tärkeää vapaaehtoistoimintaan perustuvalle yhdistykselle. Suurin osa rahoituksesta tulee Nuorisoasiainkeskuksen tukena.

”Haemme apurahoja ja avustuksia, jotta voisimme maksaa edes leirien keittiöhenkilökunnalle jonkinlaisen korvauksen, mutta vielä yhdistyksen varallisuus ei anna periksi maksaa minkäänlaisia palkkioita toimintaan osallistuville”, toteaa Haarala.

Seuraava bändileiri järjestetään 1.–5. kesäkuuta Arabian nuorisotalolla Helsingissä.

”Leirin järjestämisessä tarvitaan runsaasti eri alojen osaajia, eikä musiikkitausta ole vapaaehtoisille välttämätön. Laulun- ja soitonopettajien lisäksi haussa on myös aina esitystekniikan, media- ja kulttuurialan osaajia sekä keittiöhenkilökuntaa”, Haarala vinkkaa.

Musiikinohjaajiksi yhdistys ottaa naisia ja sukupuolivähemmistöjen edustajia, mutta miehetkin voivat toimia apuna esimerkiksi roudaamisessa, kuljettajina ja keittiössä.

”Myös transmiehet ja -pojat ovat tervetulleita leireillemme leiriläisiksi ja musiikinohjaajiksi”, tarkentaa Kivinen. ”Keikoille, leffailtoihin ja muuhun avoimeen toimintaan ovat tervetulleita aivan kaikki.”

GR!F- klubi Oranssi ry:n tiloissa Helsingin Suvilahdessa 14.3.2015
Tapahtuma Facebookissa
Esiintymässä Milla Rumi, Cats of Transnistria ja Charm Bags

grf-tukikeikkajuliste_leenuvesanen-468x312-8617629

Jaa:
facebook-6037215twitter-6034868google-2746100pinterest-2682453