Monipuoliseen puutarhakeittiöön: Palmukaali-härkäpapumuhennosta ja pastaa – Uusi Sylvi

Kevään kirjoitussarjassa ”Monipuoliseen keittiöpuutarhaan” tutustuttiin uusiin monikäyttöisiin viljelykasveihin. Nyt kerätään satoa puutarhasta ja kerrotaan uusista ruokaideoista sitä mukaa kun niitä syntyy.

Puutarha on jo lumen peitossa, mutta ehdimme pelastaa vielä ennen kunnon pakkasia jääkaappiin kassillisen lehtikaalia ja palmukaalia. Olemme kasvattaneet palmukaalia, mustakaalia eli italialaisittain Toscanan kaalia tai cavolo neroa jo pari vuotta, mutta vasta nyt olemme kunnolla alkaneet oppia käyttämään sitä. Se on yksi lehtikaalien lajikkeista, mutta rakenteeltaan se on tiiviimpää ja paksumpaa ja maultaan ehkä hieman pehmeämpää kuin meille tutut lehtikaalit, ei niin ”rautaisen” makuista. Suosittelen ehdottomasti sen lisäämistä puutarhaan tutumpien lehtikaalien rinnalle, mutta tähän reseptiin lehtikaalikin sopinee mainiosti.

m_kuva3860-337x450-6145800

Tämä resepti syntyi häthätää, kun palmukaalit piti saada käytettyä ja härkäpapua oli liiankin paljon pakkasessa. Muuten ruokalaji on mukaelma espanjalaistyylisistä kastikkeista ja muhennoksista, joita olen tehnyt viime vuosina. Alkujaan ajatuksena oli syödä tätä paahdetun perunan tai riisin kanssa, mutta viime hetkillä tein onnekkaan ratkaisun ja päädyin pastaan. Lopputulos oli oivallinen etenkin sellaisella pastalla, jossa on paljon kastiketta imeviä pintoja ja onkaloita. Käytin organetti-pastaa, jota saa ainakin Eiringin myymässä Setaro-sarjassa. Se kuuluu radiatori-pastoihin, jotka ovat saaneet nimensä lämpöpattereista. Joskus olen nähnyt samankaltaista pastaa myös Barillan sarjassa.

Kuten useissa espanjalaistyylisissä ruuissa, olennainen aines on pimentón, savustettu tulinen paprikajauhe. Hyvää savupaprikaa saa nykyisin monista ruokatavaraliikkeistä pienissä punaisissa peltirasioissa. Tähän hyvään merkkiin kannattaa satsata, koska pienikin määrä riittää maustamaan ison aterian. Laadukkaassa pimentónissa yhdistyy makeus, tulisuus, savuisuus ja maanläheisyys.

Ainekset: 2-3 punasipulia kynsi valkosipulia yksi varsisellerin varsi yksi tuore chili puolikas punainen paprika oliiviöljyä (punaviiniä tai sherryä) vettä tai melko neutraalia kasvislientä siirappia suolaa

pimentón-jauhetta (tulisuusaste maun mukaan)

6-10 palmukaalin lehteä silputtuna (noin litra) 1/2-–1 litraa härkäpapuja (pakastettuja tai tuoreita) purkki tai tölkki paseerattua tomaattia mantelijauhoa paahdettuja manteleita kuivaa vaaleaa leipää

sitruunaa