Pillua, eläimiä ja Mannerheim – Uusi Sylvi

Dokumentti elää, voi hyvin ja saa uusia muotoja. Dox@net-hankkeessa Yle vie tuoreita lyhytdokumentteja nettiin. 

Yle, SES ja AVEK käynnistivät syksyllä 2013 dokumenttihankkeen, johon hakivat rohkeita ja provosoivia lyhytdokumentteja. Dox@netin tavoite näyttää onnistuneen. Hakemuksia hankkeeseen tuli 73. Niistä valittiin viisi, joiden joukossa on niin valistushenkistä naisen anatomia -animaatiota, Suomi Areenan kuokkavierasvideota kuin Mannerheimit-sarjaa.

Valitut viisi kokonaisuutta esitetään Yle Areenassa 2. helmikuuta alkaen. Hankkeen taustatoimijoiden peräänkuuluttama rohkeus näkyy niin aihevalinnoissa kuin dokumenttien muodossakin.

Seksillä klikkauksia

Yhden viidestä kokonaisuudesta on tuottanut Pohjola-filmi, jonka toimitusjohtaja Elina Pohjola sai yhteydenoton viideltä ohjaajalta. He ehdottivat aiheeksi klikkaussotaa, jossa ”kaikki keinot ovat sallittuja”.

Jokainen viidestä ohjaajasta on tehnyt dokumentin valitsemastaan aiheesta ja laittanut budjetistaan 100 euroa sivuun. Se, kenen dokumenttia Yle Areenassa klikataan eniten, voittaa ohjaajien keskinäisen 500 euron potin. Sekä tietenkin kunniaa.

Ohjaaja Reetta Aalto ei alkujaan ollut kovin innoissaan klikkaussota-ideasta.

”En ollut siinä tapaamisessa, jossa aihe sovittiin. Mietin jopa, että voiko tästä perääntyä.”

Aalto ei kuitenkaan perääntynyt vaan toteutti idean, joka oli muhinut hänen päässään jo kymmenisen vuotta. Hän ohjasi animaatiodokumentin Pillua aloittelijoille. Se on 1970-luvun valistuselokuvien hengessä etenevä kuvaus naisen sukupuolielimistä.

”Naisen sukupuolisuutta käsitellään usein lisääntymisen kautta. Ehkäisy ja taudit ja niin edelleen”, Aalto sanoo.

Pillua aloittelijoille -dokumentin keskiössä on nautinto. Jan Anderssonin suunnittelemat, anatomialtaan aidot hahmot tutustuttavat muun muassa klitorikseen ja tarjoavat konkreettisia neuvoja naisen nautintoon. Riemukkaan videon toivoisi löytävän tiensä yläasteen terveystiedon tunneille.

Klikkaussodassa animaatiota vastassa ovat Iris Olssonin Sotasuunnitelma, Salla Sorrin Tourette-karaoke, Wille Hyvösen Meemini sekä Markus Kåhren Valtaoja paljastaa.

karsinasta-kauppaan-468x264-8402313

Netti alustana

Pillua aloittelijoille on Aallon ensimmäinen suoraan nettiin tekemä dokumentti. Alusta asetti dokumentin tekemiselle reunaehtoja.

”Dokumenttia ei välttämättä katsota suurelta ruudulta, joten sen pitäisi olla selkeä. Kerrontaa ei voi rakentaa yhtä hienovaraiseksi.”

Dox@net-dokumentteja ei kuitenkaan tehty erityisen nopeasti tai löysin rantein. Marika Väisänen tarvitsi omaan dokumenttiinsa Karsinasta kauppaan raskasta kalustoa. Eläintuotannosta kertovaa elokuvaa kuvattiin välillä pimeissä ja ahtaissa oloissa, joissa teknologialta vaadittiin paljon. Välillä kameran kanssa oli ahtauduttava samaan karsinaan 200-kiloisen emakon kanssa.

Jos kuvausprosessissa oli haasteensa, erityinen on myös elokuvan rakenne.

”Karsinasta kauppaan on interaktiivinen dokumenttielokuva, jossa katsoja omilla valinnoillaan rakentaa kokonaisuuden”, Väisänen kertoo.

Kanojen ja possujen elinkaaren niin tehotuotanto- kuin luomutiloillakin näyttävä dokumentti kestää katsojan valinnoista riippuen 5–30 minuuttia. Näkökulma on eläinten, mutta ohjaajan mukaan näiden tarina kerrotaan ”romantisoimatta ja dramatisoimatta”.

pori-468x263-6538783

Uusi dokkariyleisö?

Dox@netin elokuvia ladataan Yle Areenaan viiden viikon ajan, teema kerrallaan. Klikkaussodan jälkeen nähdään Karsinasta kauppaan, sitten vuorossa on Susanna Kuparisen työryhmän tekemä Porttikielto Poriin, raportti Suomi Areenan kutsuvieraskinkereistä. Dox@netin viikolla neljä Arthur Franckin ohjaama Jante Redux käsittelee suomenruotsalaista ankkalammikkoa, ja viimeisenä ensiesityksensä saa Katja Lautamatin Mannerheimit-sarja, joka esittelee viisi erilaista näkemystä marsalkasta.

Esitysareena, dokumenttien muoto ja mitta sekä niiden raflaavat aiheet pistävät miettimään, haetaanko tässä erityisesti nuorta yleisöä. SES:n tuotantoneuvoja Elina Kivihalme ei myönnä eikä kiellä.

”Mutta kyllä minulla menee kylmät väreet, kun näkee nuoren ihmisen ratikassa kuulokkeet korvilla katsomassa dokumenttia.”

yle.fi/aihe/doxnet
Klikkaussota Yle Areenassa 2. helmikuuta alkaen.
Karsinasta kauppaan Yle Areenassa 9. helmikuuta alkaen.

Arthur Franck, AVEK, Dox@net, Elina Kivihalme, Iris Olsson, Jante Redux, Karsinasta kauppaan, Katja Lautamatti, Klikkaussota, Mannerheimit, Marika Väisänen, Markus Kåhre, Pillua aloittelijoille, Porttikielto Poriin, Reetta Aalto, Salla Sorri, SES, Susanna Kuparinen, Wille Hytönen, Yle