Amy | Sylvi

(Amy – The Girl Behind The Name, Britannia 2015)
O: Asif Kapadia
K-12
Ensi-ilta 10.7.2015

 star-2011210star-2011210star-2011210star-2011210star-2011210 

Elämäkertadokumentti ei tyydy vain kertaamaan tragediaa.
Se kertoo lahjakkaan muusikon kasvutarinan.

Kameroiden salamavalot välkkyvät. Nuori nainen on juuri astunut ulos Lontoon kodistaan. Hänellä on tummat, mehiläispesäkampaukselle kootut hiukset, voimakkaat rajaukset suurissa silmissä, tatuoidut kädet ja pieni ampiaisvartalo. Yhä lähemmäs tungeksivat paparazzit ovat aina valmiudessa naisen kotiovella. Tavoitteena on saada ikuistettua epäimartelevia hetkiä, jolloin nainen näyttäytyy sekavana, levinneet maskarat kasvoillaan, hiukset epäsiististi hapsottaen.

Tällaista elämää 20-vuotiaana julkisuuteen noussut Amy Winehouse tuskin itselleen kuvitteli. Asif Kapadian dokumentti Amy kertoo Amy Winehousen tarinan. Elokuva alkaa 14-vuotiaiden lontoolaistyttöjen kotivideopätkällä. Jo tällä varhaisella videolla kuullaan Winehousen uskomaton ja omaperäinen lauluääni. Videot laulajan alkutaipaleelta paljastavat karismaattisen, ujon tytön, joka rakastaa jazzia ja laulamista.

Frank-debyyttilevyn aikoihin tallennetussa haastattelussa Amy Winehouse sanoo, että hänestä tuskin tulee koskaan kovin kuuluisaa. Hän lisää, että ei varmasti kestäisi julkisuutta, että ”hän tulisi hulluksi”. Dokumentin lopussa Winehousen ystävä kertoo laulajan sanoneen hänelle juuri ennen kuolemaansa, että antaisi kaiken menestyksensä pois, jos vain saisi vielä kulkea kadulla rauhassa.

Nuori Amy Winehouse oli juutalaistyttö Pohjois-Lontoosta, jota kiinnosti tehdä ei-kaupallista musiikkia. Dokumentissa Winehouse kertoo alkaneensa kapinoida 9-vuotiaana, vanhempiensa eron aikoihin. Selviää, että hän oli jopa kertonut vanhemmilleen sairastavansa bulimiaa, mutta he eivät olleet ottaneet häntä vakavasti.

Kapadian dokumentissa kuullaan Winehousen perheenjäsenten, läheisten ystävien, kollegojen, managerien ja entisen puolison Blake Fielder-Civilin haastatteluja. Kapadia on yhdistänyt kokonaisuudeksi kotivideoita ja still-kuvia, mitä tahansa löytämäänsä materiaalia. Laulujen lyriikat kulkevat valkokankaalla, haastateltavia ei näytetä, vaan heidän kertomansa on liimattu Amyn kuvien lomaan. Back to Blackin nauhoituksista näytetään koskettava pätkä, jossa Winehouse itsekin havahtuu sanoittamansa kappaleen surullisuuteen.

Dokumentti välittää suorasanaisen, rakkautta janoavan nuoren naisen joutumisen eksyksiin, itsetuhon syövereihin ja julkisuuden riepoteltavaksi. Musiikki oli Winehouselle selviytymiskeino. Useammassa kohdassa dokumenttia hän sanoo olevansa niin ’fucked up’, että hänen on kirjoitettava musiikkia.

Kapadian elokuvassa sivutaan Blake Fielder-Civilin huonoa vaikutusta Winehouseen. Laulaja rakastui Fielder-Civiliin palavasti, mutta suhde päättyi. Ero synnytti suuren osan Back to Black -albumin teksteistä. Albumin, jonka myötä Winehousesta tuli todella kuuluisa. Myöhemmin pariskunta löysi toisensa uudelleen ja samalla myös kovemmat huumeet.

Elokuvassa nähdään hilpeitäkin pätkiä. Frank-levyn aikoihin tehdyissä haastatteluissa Winehouse on täysin teeskentelemätön – hän kertoo haastattelijalle suoraan inhonneensa ensimmäisen levynsä miksaajaa. Hän myös ilmehtii avoimesti haastattelijan kommenteille Didon levystä eroterapiaprosessina.

Winehouse löysi laulamisen jazzin kautta. Jazzmuusikoiden puolelta löytyivät hänen omat idolinsa. Elokuvassa on joitain todella vahvoja esityksiä ja kiinnostavia pätkiä, kuten katkelma vuonna 2011 Tony Bennettin kanssa äänitetyn Body and Soul -dueton nauhoituksista. Winehouse on kohtaamisessa täysin selvin päin. Hän ajautuu Bennettin kanssa keskusteluun siitä, että laulu tulisi esittää joka kerta hieman eri tavalla. Bennettin mielestä Winehouse olikin pohjimmiltaan jazzlaulaja, jonka olisi pitänyt esiintyä pienille yleisöille. Katkelmassa Winehouse myös paljastaa Bennettille hieman ujostellen, että saa vihdoin tehdä töitä suuren idolinsa kanssa.

Kapadia on tehnyt hienon ja kiinnostavan elokuvan. Winehousen traagisen tarinan herättämä suru syvenee ja laulajan lahjakkuuden aiheuttama hämmästys palautuu mieleen vielä pitkään elokuvan loputtuakin. Lyriikoiden tuominen valkokankaalle havahduttaa Winehousen tekstien poeettisuuteen.

27-vuotias Amy Winehouse löydettiin kuolleena Lontoon kodistaan 23. heinäkuuta 2011. Kuolinsyyksi todettiin alkoholimyrkytys. Amy on kunnianosoitus lahjakkaalle muusikolle, jonka liekki paloi loppuun liian nopeasti.

Jaa:
facebook-9052550twitter-6984519google-3271800pinterest-2153932