Estella ja Sofia hypnoosissa – ystävyystrilogian viimeinen osa – Uusi Sylvi

Teatteri Takomo, Fredrikinkatu 18, Helsinki
O: Joanna Haartti, Noora Dadu, Minna Harjuniemi
N: Joanna Haartti, Noora Dadu
Tulevat esitykset: 13.8., 14.8., 15.8. ja 16.8. 

 star-9452311star-9452311star-9452311star-9452311 

Ystävykset pohtivat syvällisiä hupailun kautta.

Näytelmä yllättää jo alullaan, kun katsojat ohjataan teatterin sisäpihalle. Siellä Joanna Haartin näyttelemä Sofia kertoo yleisölle, kuinka on hetken mielijohteesta saapunut Firenzestä asti tänne Punavuoreen yllättämään parhaan ystävänsä Estellan. Naiset eivät ole nähneet toisiaan kahteenkymmeneen vuoteen. Ystävykset juovat pihalla kahvia ja sukeltavat yhtäkkiä yhteiseen näkyyn, jota pääsemme seuraamaan Teatteri Takomon katsomoon.

Kyseessä on Haartin ja Noora Dadun ystävyystrilogian itsenäinen kolmasosa Estella ja Sofia hypnoosissa. Estella ja Sofia ovat kahdessa aikaisemmassakin osassa kokeilleet erilaisia rooleja filosofisissa ja komediallisissa seikkailuissaan. Tällä kertaa he ovat selittämättömässä näyssä vuoronperään munkkeja ja nunnia rinnakkaisissa tarinoissa. Näytelmässä siirrytään nopeasti tarinasta toiseen ja palataan sitten aina kesken jääneeseen kohtaukseen. Haartin hahmot edustavat taidetta, aisteja ja luonnonlapsen viattomuutta; Dadun hahmot taas tiedettä, oppineisuutta ja henkeä.

Haartin noviisi haluaisi olla henkevä ja askeettinen, muttei pysty siihen. Hän jättää luostarin ja etsii iloa maallisista nautinnoista. Dadun esittämä nunna on omistanut elämänsä jumalalle. Ystävykset ymmärtävät toisiaan erilaisuudestaan huolimatta ja täydentävät toisiaan. Kenties he ovat vain saman ihmisen kaksi eri puolta?

Mysteerinäytelmä käsittelee rajallisuutta, ajallisuutta ja rakkautta. Realismi on heitetty romukoppaan. Klassisen teatterin ystävälle Estella ja Sofia hypnoosissa voi olla sekava ja vaikeasti hahmottuva kokemus. Teos on kuitenkin filosofinen, yllättävä ja hersyvän komediallinen.

Haartin ja Dadun yhdessä oleminen lavalla on poikkeuksellisen toimivaa ja nautittavaa katseltavaa. Näyttelijöiden monipuolisuus tulee ilmi, kun he vaihtavat roolia käden käänteessä.

Haartti ja Dadu ovat näytelmän ainoa näyttelijät, minkä lisäksi he ovat myös käsikirjoittaneet näytelmän rungon ja dramatisoineet lainamateriaalin. Kaksikko on ohjannut näytelmän yhdessä Minna Harjuniemen kanssa. Näytelmässä käytetyt repliikit ovat filosofi Rudolf Steinerin mysteeridraamoista, Ingmar Bergmanin elokuvasta Seitsemäs sinetti ja Herman Hessen romaanista Narkissos ja Kultasuu. Musiikki on Giacomo Puccinin säveltämästä oopperasta La Bohème.

Ennen väliaikaa näytetään elokuva Velikullan seikkailut, jossa Haartti esittää pääroolia ja Dadu esittää kaikki lukuisat sivuroolit. Heidän kanssaan elokuvan on ohjannut Anna Antsalo, joka on toiminut myös kuvaajana. Elokuva parodioi mustavalkoisten mykkäelokuvien dramatiikkaa, ylinäyttelemistä ja nopeita juonenkäänteitä. Filmin inspiraation lähteenä on toiminut myös Herman Hessen vuonna 1930 julkaistu Narkissos ja Kultasuu -romaani. Mykkäfilmi on hupaisa ja täynnä tapahtumia, mutta hieman liian pitkä.

Esitelehtisessä Dadu ja Haartti kirjoittavat, että halusivat keksiä romantiikan uudestaan, ja keksivätkin. Tämän päivän ironiantäyteisessä maailmassa romanttisuus ja tunteellisuus ovatkin raikas tuulahdus.

Yleisö selvästi piti näkemästään, koska Dadu ja Haartti taputettiin työryhmänsä kanssa lavalle yhä uudestaan. Näytelmästä on enää kourallinen esityksiä, joten kannattaa kiirehtiä, jos haluaa sukeltaa hypnoosiin Estellan ja Sofian kanssa!

Kuva: Mitro Härkönen / Teatteri Takomo

Estella ja Sofia hypnoosissa, Herman Hesse, Joanna Haartti, La Bohème, Narkissos ja Kultasuu, Noora Dadu, Rudolf Steiner, Seitsemäs sinetti, Teatteri Takomo, ystävyystrilogia