Hyvä kurkku: Hyve & Pahe, Joensuu – Uusi Sylvi

7.4.2016

Hyvä kurkku -palstalla arvioidaan suomalaisten, joskus myös ulkomaisten, ravintoloiden vegaanisia aterioita. Arvioiden kirjoittajat eivät ole ruokatoimittajia, mutta he ovat sitäkin nälkäisempiä ja janoisempia.

Minulla oli kolmisen tuntia tapettavana aamuisessa Joensuun keskustassa. Ystäväni oli joutunut lähtemään töihin, eikä toinen kupillinen hautausmaan viereisen kahvilan kitkerää sumppia enää houkuttanut. Jotain syötävääkin pitäisi saada ennen junan lähtöä, että jaksaisin kotiin asti. Onneksi facebookin Vegaaninen Joensuu –ryhmässä suositeltiin Hyve & Pahe –kahvilaa, josta saisi kuulemma paahdettuja sämpylöitäkin. Moista ihmettä piti heti lähteä tutkailemaan.

Hyve & Pahe jakautuu yläkertaan (Hyve), jossa tarjotaan lounasta ja järjestetään juhlatilaisuuksia, mikäli ymmärsin oikein, sekä alakerran kahvilaan (Pahe). Kahvilan puolelta löytyi sopiva pöytä, jonka ääressä kuluisi mukavasti pari tuntia kirjoittaen ja lukien. Tilasin soijalatten, paahdetun vegaanisen sämpylän sekä palasen vadelmasuklaakakkua. Makeaa löytyy ilmeisesti aina valikoimasta ja leivät tehdään pyydettäessä.

Paahdettu sämpylä oli parhaimpia vegaanisia voileipiä, joita olen koskaan saanut. Sisällä oli talon omaa vegaanista pestoa sekä paholaisenhilloa, joiden maut sopivat erinomaisesti yhteen ja imeytyivät pehmeään leipään. Siitä huolimatta paahdettu kuori pysyi loppuun asti rapsakkana. Täytteenä oli erilaisia marinoituja vihanneksia, pääosassa paksu ja täydellisen pehmeäksi grillattu viipale munakoisoa. Mahtava yllätys! Ja minä kun olin aamulla pohtinut epäillen, että tokkopa Joensuusta löytyisi mitään vegaanista aamutuimaan.

Kakkukin oli hauska yllätys. Se näytti ja tuntui ensi lusikallisella paksulta rasvaiselta suklaamousselta, mutta etenkin vadelman vuoksi se oli oikeastaan melko kevyen tuntuista. Kakku taisi olla gluteeniton. Siinä oli monista raakakakuista tuttu ohut keksimäinen pohja, ja pinnalla oli vadelmahyytelöä. Myyjän mukaan se oli soijapohjainen, mutta minkäänlaista soijan vahvaa makua ei tuntunut – päinvastoin, maku oli oikeastaan raikas.

Olin koko vierailun ajan lievästi hämmentyneessä olotilassa, jota korosti vielä taustalla soiva hyvä musiikki. Laadukas vegaaninen ruoka ei tosiaankaan ole enää vain suurimpien kaupunkien juttu.

Hyve & Pahe
Kauppakatu 27
Joensuu

ma–pe 9–19
la 9–17

Kotisivut

Facebookissa

Hyvä kurkku, Hyvä kurkku Joensuu, Joensuu