Unet tienä luovuuteen – Uusi Sylvi

Anne Lindholm-Kärki: Unet tienä luovuuteen – löydä sisäinen unitaiteilijasi
Basam Books 2014
192 sivua

 star-8009867star-8009867star-8009867 

Unista viisautta.

Unet ovat läsnä jokaisen elämässä. Mitä muuta unet voivat olla kuin aamuisin pois haipuvia kuvia tai tuntemuksia, askarruttaa monia. Kuten myös se, miten näihin kuviin ja tuntemuksiin tulisi suhtautua. Se, että unia voi lähestyä myös tietoisen työskentelyn näkökulmasta, on Unet tienä luovuuteen -teoksen pääviesti.

Unien parissa työskentelemisestä kiinnostuneille Anne Lindholm-Kärjen työ voi olla entuudestaan tuttua. Lindholm-Kärki on tehnyt Suomessa perustavanlaatuista pioneerityötä unien ja itsetuntemuksen saralla jo kauan. Hän on esimerkiksi luonut Suomessa ensimmäisen ammatillisen Uniohjaaja® -koulutuksen.

Aikaisemmin Anne Lindholm-Kärjeltä on ilmestynyt kaksi uniaiheista teosta: Unet ja arkkityypit – naisen sisäiset tiennäyttäjät sekä Uni tuntee sinut. Unet tienä luovuuteen jatkaa sisäisen tutkimusmatkan tiellä erottuen kuitenkin edeltäjistään hyvin selkeästi tematiikan osalta. Kuten teoksen nimi osuvasti tiivistää, teoksen näkökulmana on sisäisen luovuuden etsiminen ja löytäminen.

Teoksen alaotsikko ”Löydä sisäinen unitaiteilijasi” kiteyttää ytimekkäästi teoksen ydinajatukset. Ensimmäisessä osassa Lindholm-Kärki kannustaa lukijaa etsimään tietään öisen unitaiteilijan luokse. Toisessa osassa etsitään tietä luovuuden lähteille pääasiallisesti kirjoittamisen kautta. Kolmannessa osassa tarkastellaan unia korkeamman minuuden näkökulman kautta hakien perspektiiviä niin unille kuin niiden yhteydelle unen näkijän omaan elämään. Neljännessä osassa paneudutaan niin kutsuttuihin selkouniin eli uniin, joissa unen näkijä tajuaa olevansa unessa. Tällöin unien tapahtumia voi pyrkiä ohjaamaan mieleiseensä suuntaan.

Jos lukija kaipaa tiukan tieteellisiä näkemyksiä ja selityksiä esimerkiksi siihen, mitä unet ovat, mistä ne mahdollisesti syntyvät ja miten unia pitäisi milloinkin tulkita, Unet tienä luovuuteen ei tarjoa hänelle apua. Teos pohjautuu vahvasti näkemykseen, jonka mukaan unet kumpuavat alitajunnasta ja viestivät unen näkijän sisäisistä prosesseista pyrkien opastamaan ja ohjaamaan unen näkijää hänen elämänpolullaan.

Se, osaammeko tulkita uniemme viestejä, liittyy näkemykseen siitä, että on olemassa symbolinen kieli, jonka avulla unien viestejä voi aukaista. Tämä näkemys on sisäänkirjoitettu Unet tienä luovuuteen -teokseen. Kirja on kirjoitettu lukijalle, jolle oma symbolinen kieli on jo jollain tavalla tuttu. Lindholm-Kärjen kaksi aikaisempaa teosta rakentavat vahvaa pohjaa ja tarjoavat työvälineitä symbolisen kielen oppimiselle ja unien avaamiselle sen avulla.

Unet tienä luovuuteen jatkaa samalla tiellä tarjoten työvälineitä oman sisäisen tarinan avaamiseen, näkemiseen ja kuulemiseen. Pitkäjaksoinen työ voi parhaimmillaan johtaa elämän turhista taakoista eroon pääsemiseen. Taakkojen keventyminen saattaa ilmetä esimerkiksi sisäisenä tilana, joka konkretisoituu selkounien kautta. Kun oma aito olemisen tila alkaa löytyä ja sen myötä elämisen keveys vahvistuu läsnäolevaksi arjessa, näkyy muutos myös unissa. Sen sijaan, että olisi yöstä toiseen voimallisten ahdistusten tai painajaisten armoilla, unia on mahdollista ohjata haluttuun suuntaan.

Unet tienä luovuuteen palvelee parhaiten lukijaa, jolle oma sisäisen työn tekeminen vaikkapa unityön muodossa on jollakin lailla entuudestaan tuttua. Esimerkiksi jotkut käsitteet, kuten korkeampi itse tai korkeampi minuus, joilla Lindholm-Kärki viittaa ihmisen henkisen olemuksen jumalalliseen puoleen tai sieluun, voivat oudoksuttaa lukijoita, joille omaan sisäiseen elämään tutustuminen on jäänyt vieraaksi.

On myös hyvä pitää mielessä se, että vaikka teoksessa puhutaan korkeammasta minästä, teoksen tematiikka ei liity uskonnollisiin ideologioihin tai tarjoile kätkettyjä ideologisia vivahteita saati piiloviestejä. Kyse on vain ja ainoastaan unien parissa tapahtuvasta työskentelystä, johon Lindholm-Kärki opastaa omien näkemystensä avulla.

Siitä, millä tavoin Anne Lindholm-Kärjen opastus unien polulle esimerkiksi kirjassa esiteltyjen harjoitteiden kautta toimii, on jokaisen otettava itse selvää. Se mikä toimii yhdelle, ei välttämättä lainkaan toimi toiselle. Tie luovuuden lähteille voi olla pitkä ja kivikkoinen, minkä Lindholm-Kärki tiedostaa ja tuo myös esille.

Anne Lindholm-Kärjellä on lempeä ote aiheeseensa. Asioiden arvottaminen loistaa poissaolollaan, mikä tekee teoksesta helposti lähestyttävän. Ennen kaikkea lukija autetaan sen oivalluksen äärelle, että unien maailma voi yllättää ja avata ovia johonkin aivan uuteen, jopa mullistaa elämän myönteisillä tavoilla, jos sille antaa mahdollisuuden. Parasta on se, että jokaisella on avain tähän sisällään. Avain, joka löytyy aina, kun matka unten maille alkaa.

Anne Lindholm-Kärki, luovuus, unet, Unet tienä luovuuteen